Duurzaamheid en Verantwoordelijkheid in de visindustrie

De vissector staat voor grote uitdagingen én kansen in een wereld die steeds meer vraagt om duurzame oplossingen. Als Visfederatie zetten wij ons in voor een toekomstbestendige vissector die niet alleen economisch vitaal is, maar ook verantwoord.

De Visfederatie brengt de expertise van de sector in bij besluitvormingsprocessen en zorgen ervoor dat duurzaamheidsmaatregelen zowel effectief als haalbaar zijn voor de vissector.

Vis: Een Sleutelrol in de Eiwittransitie

Vis speelt een cruciale rol in de eiwittransitie, een beweging naar meer gevarieerde en gezonde eiwitbronnen. Als rijke bron van hoogwaardige eiwitten, omega-3 vetzuren en essentiële voedingsstoffen, is vis een onmisbaar onderdeel van een gezond dieet. Regelmatige visconsumptie wordt geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder:

  • Verbeterde hart- en vaatgezondheid
  • Ondersteuning van de hersenontwikkeling en -functie
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Bijdrage aan gezonde botten en spieren

Voor consumenten die bewust kiezen, wijzen we op keurmerken als ASC (Aquaculture Stewardship Council) voor verantwoord gekweekte vis en MSC (Marine Stewardship Council) voor duurzaam gevangen wilde vis. Deze keurmerken garanderen dat de vis die u eet niet alleen gezond is, maar ook op verantwoorde wijze is geproduceerd.

Door te kiezen voor vis, en met name voor soorten met deze keurmerken, kunnen consumenten genieten van de talrijke gezondheidsvoordelen zonder in te leveren op smaak of voedingswaarde.

CSRD in de Vissector

De Visfederatie ondersteunt haar leden actief bij de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Op dit moment werkt de federatie aan een uitgebreide CSRD-kennisbank die een schat aan informatie, handleidingen en praktische hulpmiddelen biedt. Deze kennisbank is speciaal ontworpen om bedrijven in de visverwerkende industrie te helpen voldoen aan de nieuwe eisen voor duurzaamheidsrapportage.

De kennisbank bevat onder andere:

  • Handleidingen voor het opstellen van duurzame rapportages;
  • Kennisdocumenten en achtergrondinformatie over de CSRD en gerelateerde wetgeving;
  • Actueel nieuws en updates over ontwikkelingen rondom duurzaam ondernemen in de sector;
  • Webinars en presentaties die direct toepasbare inzichten bieden.

Daarnaast is er de CSRD Werkgroep van de Visfederatie, waar leden samenwerken aan de verdere ontwikkeling van sectorale stakeholderdialogen en de dubbele materialiteitsanalyse voor de sector.

 

Samenwerking Stichting Samen tegen Voedselverspilling

De Visfederatie is een trotse partner van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. In deze samenwerking bundelen we onze krachten met bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Het gezamenlijke? Het verminderen van voedselverspilling met 50% in 2030, ten opzichte van 2015. Deze doelstelling sluit aan bij Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties.