Inzicht in Beschikbare Grondstoffen voor de Verwerkende Industrie
Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) omschrijft hoe binnen de EU omgegaan moet worden in de visketen. In dit beleid worden ook de totaal toegestane vangsten meegenomen (TAC’s), die de maximale hoeveelheden vis per soort bepalen die in een jaar mogen worden gevangen. Deze totale vangst wordt via nationale quota verdeeld over de lidstaten.
Voor de visverwerkende industrie en groothandel is het cruciaal om te weten hoeveel vis, schaal- en weekdieren uit eigen visserij en aquacultuur beschikbaar zijn. Dit inzicht helpt bij het inschatten van het verwerkings- en verkooppotentieel. Als Visfederatie volgen wij de ontwikkelingen rondom de TAC’s en aquacultuurproductie nauwlettend en zijn wij actief in verschillende adviesraden van de EU, zodat wij een helder beeld kunnen geven van het Europese en Nederlandse aanbod van grondstoffen.
Het actuele Nederlandse quotum, inclusief de meest recente benutting, is hieronder te raadplegen.
Handelsnormen in de Visserij: Waarborging van Transparantie en Kwaliteit in de EU-markt
Het gemeenschappelijk visserijbeleid richt zich ook op de verkoop en verwerking van vis, schaal- en weekdieren, en stelt daarbij handelsnormen vast. Deze normen bepalen uniforme kenmerken voor visserijproducten die in de EU worden verkocht, ongeacht hun herkomst. Ze worden toegepast in lijn met instandhoudingsmaatregelen en zorgen voor een transparante interne markt. De Visfederatie neemt deel aan gesprekken over deze handelsnormen en spreekt ketenpartners aan wanneer deze niet worden nageleefd.
Wijzigingen in de Controleverordening: Uitdagingen en Inzet van de Visfederatie
De Controleverordening is een cruciaal onderdeel van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) en stelt regels vast voor de controle, inspectie en handhaving ervan. Recent is de verordening aangepast, waarbij enkele belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd. De Visfederatie heeft vooral zorgen geuit over de veranderingen met betrekking tot traceerbaarheid en de definitie van lots. De aangeboden alternatieve voorstellen van de Visfederatie zijn deels overgenomen, waardoor sommige zorgen zijn weggenomen. Toch blijven er nog uitdagingen voor de keten. De Visfederatie blijft deze kwesties actief bespreken in Brussel en Den Haag.